ANA SAYFA KOMUTAN HAKKIMIZDA HAVACILIK KÖŞESİ HİZMETLER BASIN FAALİYETLERİ ÖZEL SİTELER SİTE HARİTASI
HAVA KUVVETLERİ KOMUTANIGeri

Hava Orgeneral Ziya Cemal KADIOĞLU

HAVA KUVVETLERİ KOMUTANI

Hava Orgeneral Ziya Cemal KADIOĞLU (1982-H-24) 01 Mart 1961 tarihinde Eskişehir’de doğmuştur. İlkokulu Eskişehir Porsuk İlkokulunda, ortaokulu ve liseyi Yunus Emre Öğretmen Lisesinde tamamlayarak, 1978 yılında mezun olmuş ve Hava Harp Okuluna girmiştir.30 Ağustos 1982 tarihinde Hava Harp Okulundan teğmen rütbesi ile mezun olarak; sırasıyla 2’nci Ana Jet Üs Uçuş Eğitim Merkezi Komutanlığında pilotaj eğitimini, 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığında harbe hazırlık eğitimini tamamlamış, 1984-1993 yılları arasında 7’nci Ana Jet Üs 172 ve 173’üncü Filo Komutanlıklarında kol uçucusu, öğretmen pilot ve kol komutanlığı, 1993-1995 yılları arasında ise 1’inci Ana Jet Üs 112’nci Filo Komutanlığında Öğretmen Pilot ve Harekât İcra Subaylığı görevlerinde bulunmuştur. 1995-1997 yılları arasında Hava Harp Akademisini tamamlayarak, 1’inci Hava Kuvveti Komutanlığı... Devamı
GÖKTÜRK2
19965
Yayın Tarihi 06 Ara 2019

GÖKTÜRK-2 Uydu Sistemi

Proje Süreci:
Yüksek yerlilik oranı ile üretilen 2,5 m Çözünürlüklü Görüntüleme Amaçlı Bilimsel Araştırma ve Teknoloji Geliştirme Uydusu GÖKTÜRK-2 Milli Savunma Bakanlığı TÜBİTAK Başkanlığı ve TÜBİTAK UZAY – TUSAŞ İş Ortaklığı arasında 13 Nisan 2007 tarihinde imzalanan ve 01 Mayıs 2007 tarihinde yürürlüğe giren sözleşme kapsamında üretilmiştir.

 

GÖKTÜRK-2 Projesi ile öncelikli ihtiyaçlar kapsamında TSK’nın ve özelinde Hv.K.K.lığının ihtiyaç duyduğu hedef istihbaratı ile sayısal ve coğrafi veri üretimine yönelik uydu görüntülerinin elde edilmesi; tali ihtiyaçlar kapsamında ise diğer kamu kurum/kuruluşları ile üniversite ve araştırma kurumlarının uydu görüntüsü isteklerinin karşılanması hedeflenmiştir.

Yüksek yerlilik oranıyla üretilen ve 2,5 metre çözünürlüğe sahip gözlem uydusu, Türkiye'nin savunma, çevre, şehircilik, tarım ve ormancılık alanlarında önemli ihtiyaçlarına cevap vermektedir. GÖKTÜRK-2 Uydu Sistemi ile, TSK’nın uydu görüntüsü ihtiyaçları ile birlikte diğer kamu kurum ve kuruluşlarının gözlem ve araştırma ihtiyaçları da milli imkan ve yeteneklerle karşılanmaktadır.

Proje kapsamında;
  • Anten yerleşim modeli,
  • Yapısal yeterlilik modeli,
  • Yeterlilik modeli,
  • Uçuş modeli

olmak üzere toplam dört uydu modeli üretilmiştir. GÖKTÜRK-2 Uydusu'nun fırlatma öncesi uğurlama töreni 06 Kasım 2012 tarihinde, Jiuquan Fırlatma Üssü’ne intikali ise 22 Kasım 2012 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Uydu,18 Aralık 2012 tarihinde Türkiye saati ile 18.13'te Çin'deki Jiuquan Fırlatma Üssü'nden uzaya fırlatılmış ve 18.25'te Dünya’ dan yaklaşık 685 km yükseklikteki yörüngesine başarılı bir şekilde yerleştirilmiştir.

Teknik Özellikleri:
GÖKTÜRK-2, yaklaşık 640 km.lik bir şeridin görüntüsünü tek geçişte indirebilecek kadar yüksek hızlı bir veri haberleşmesine sahiptir. Görüntü çekimi ve bunların yer istasyonuna indirilmesi konusunda herhangi bir uluslararası kısıtlama söz konusu değildir.

GÖKTÜRK-2 Uydusu;

  • Spot
  • Geniş Alan
  • Şerit
  • Stereo görüntüleme kabiliyetlerine sahiptir.

Dünya’nın her yerinden görüntü alma ve iletişim konisi içinde aktarma kabiliyetine sahip olan GÖKTÜRK-2 Uydusunun, ülkemizin savunma, çevre ve şehircilik, tarım ve ormancılık vb. alanlarında uydu görüntüsü ihtiyaçlarını karşılaması planlanmaktadır.

GÖKTÜRK-2 Uydu Sistemi, Uzay Kesimi ve Yer Kesimi olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır. Bunlardan Uzay Kesimi, faydalı yük olarak isimlendirilen 2,5 m çözünürlüğe sahip ana kamera ve bu kamerayı destekleyen alt sistemlerden oluşmaktadır. Yer Kesimi ise uydu ile iletişimin sağlanmasında kullanılan anten ve yer istasyonundan oluşmaktadır.

GÖKTÜRK-2 Uydusu yer yüzeyinden yaklaşık 685 km yükseklikteki Güneş Uyumlu Yörüngeye yerleştirilmiş olup, Dünya etrafındaki bir turunu yaklaşık 98 dakikada tamamlamaktadır. Aşağıdaki şekilde, Uydunun yörünge hareketi esnasında Dünya’nın da kendi etrafında dönmesi nedeniyle oluşan yer izindeki kayma ve bu yer izlerinin oluşumu gösterilmektedir. Uydunun teknik özellikleri aşağıdaki gibidir.

YörüngeGüneş Uyumlu
Yörünge Yüksekliği~685 km
Dünya Çevresindeki Tur Süresi ~98 dakika (Günde 14/15 tur)
Günlük Yer İstasyonu temas Süresi~ 40 dakika (Günde)
Dünyanın Her Yerinden Görüntü AlmaEvet
Uydu Kütlesi< 409 kg
Görüntü Depolama Kapasitesi>15 Gbit
ÇözünürlükPAN 2,5 m - MS 5 m