ANA SAYFA KOMUTAN HAKKIMIZDA HAVACILIK KÖŞESİ HİZMETLER BASIN FAALİYETLERİ ÖZEL SİTELER SİTE HARİTASI
HAVA KUVVETLERİ KOMUTANIGeri

Hava Orgeneral Ziya Cemal KADIOĞLU

HAVA KUVVETLERİ KOMUTANI

Hava Orgeneral Ziya Cemal KADIOĞLU (1982-H-24) 01 Mart 1961 tarihinde Eskişehir’de doğmuştur. İlkokulu Eskişehir Porsuk İlkokulunda, ortaokulu ve liseyi Yunus Emre Öğretmen Lisesinde tamamlayarak, 1978 yılında mezun olmuş ve Hava Harp Okuluna girmiştir.30 Ağustos 1982 tarihinde Hava Harp Okulundan teğmen rütbesi ile mezun olarak; sırasıyla 2’nci Ana Jet Üs Uçuş Eğitim Merkezi Komutanlığında pilotaj eğitimini, 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığında harbe hazırlık eğitimini tamamlamış, 1984-1993 yılları arasında 7’nci Ana Jet Üs 172 ve 173’üncü Filo Komutanlıklarında kol uçucusu, öğretmen pilot ve kol komutanlığı, 1993-1995 yılları arasında ise 1’inci Ana Jet Üs 112’nci Filo Komutanlığında Öğretmen Pilot ve Harekât İcra Subaylığı görevlerinde bulunmuştur. 1995-1997 yılları arasında Hava Harp Akademisini tamamlayarak, 1’inci Hava Kuvveti Komutanlığı... Devamı
İNSAN GÜCÜ
180269
Yayın Tarihi 25 Eyl 2024

İNSAN GÜCÜ

 

TÜRK HAVA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞININ PERSONEL YAPISI

Türk Hava Kuvvetleri, aşağıdaki altı kategoriden oluşur;

Subay,

Astsubay,

Sivil Personel,

Uzman Erbaş,

Sözleşmeli Er

Erbaş/Er

Türk Hava Kuvvetlerinin personel kaynakları şu şekildedir;

Subaylar için; Hava Harp Okulu, üniversiteler, astsubaydan subay olanlardır.
Astsubaylar için; Sivil lise, Teknik/Meslek lise mezunlarının başvurabildiği Hava Teknik Okullar Komutanlığı, üniversiteler ve Yüksekokullardır.
Sivil personel için; Vatandaşlardır.
Uzman Erbaşlar için; Açılan sınavlarda başarılı olan askerliğini tamamlamış vatandaşlardır.
Erbaş ve Erler için; Askerlik hizmeti yükümlülüğü olan vatandaşlardır.

Hava Harp Okulundan 4 yıllık lisans eğitim alarak mezun olan teğmenler uçuş eğitimi için 2’nci Ana Jet Üs Komutanlığına (Çiğli/İzmir), Hava Harp Okulundan sağlık nedeniyle 2’nci Ana Jet Üs Komutanlığına gitme hakkını kaybeden subaylar ile uçuş okulundan herhangi bir nedenle (sağlık, yetenek, vb.) ayrılan subaylar uzmanlık eğitimi için Hava Teknik Okullar Komutanlığına gönderilirler. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Hv.K.K.lığı envanterinde bulunan uçakların teknolojik gelişimi ve pilotların ihtisasları nedeniyle uçuş eğitim sistemi aşamaları;

İlk aşama, öğrenci seçimi ve özendirilmesi maksadıyla T-41 uçağıyla yapılan Özendirici Uçuş Eğitimi,

İkinci aşama, SF–260D uçağıyla yapılan Başlangıç Uçuş Eğitimi,

Üçüncü aşama, KT-1T uçağıyla yapılan Temel Uçuş Eğitimi,

Dördüncü aşama, muharip jet pilot adaylarının T-38 uçağıyla, ulaştırma pilot adaylarının CN-235 uçağıyla ve helikopter pilot adaylarının AS-532 helikopteriyle yaptığı Tekamül Uçuş Eğitimidir.

Beşinci aşamada uçuş eğitimini başarı ile tamamlayan pilotlar, atandıkları filolarda İntibak ve Harbe Hazırlık Eğitimine tabi tutulurlar.

Son aşamada pilotlar, filolarında Harbe Hazırlık Eğitimine devam ederler.

İzmir’de bulunan Hava Teknik Okullar Komutanlığı subay, astsubay, sivil ve uzman erbaş personeli için uzmanlık, teknik, akademik ve laboratuvar eğitimleri verir. Erbaş ve erlere Kütahya Er Eğitim Tugay Komutanlığında 5 ila 10 hafta süreli temel askerî ve uzmanlık eğitimi verilir.