ANA SAYFA KOMUTAN HAKKIMIZDA HAVACILIK KÖŞESİ HİZMETLER BASIN FAALİYETLERİ ÖZEL SİTELER SİTE HARİTASI
HAVA KUVVETLERİ KOMUTANIGeri

Hava Orgeneral Ziya Cemal KADIOĞLU

HAVA KUVVETLERİ KOMUTANI

Hava Orgeneral Ziya Cemal KADIOĞLU (1982-H-24) 01 Mart 1961 tarihinde Eskişehir’de doğmuştur. İlkokulu Eskişehir Porsuk İlkokulunda, ortaokulu ve liseyi Yunus Emre Öğretmen Lisesinde tamamlayarak, 1978 yılında mezun olmuş ve Hava Harp Okuluna girmiştir.30 Ağustos 1982 tarihinde Hava Harp Okulundan teğmen rütbesi ile mezun olarak; sırasıyla 2’nci Ana Jet Üs Uçuş Eğitim Merkezi Komutanlığında pilotaj eğitimini, 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığında harbe hazırlık eğitimini tamamlamış, 1984-1993 yılları arasında 7’nci Ana Jet Üs 172 ve 173’üncü Filo Komutanlıklarında kol uçucusu, öğretmen pilot ve kol komutanlığı, 1993-1995 yılları arasında ise 1’inci Ana Jet Üs 112’nci Filo Komutanlığında Öğretmen Pilot ve Harekât İcra Subaylığı görevlerinde bulunmuştur. 1995-1997 yılları arasında Hava Harp Akademisini tamamlayarak, 1’inci Hava Kuvveti Komutanlığı... Devamı
SIKÇA SORULAN SORULAR
32206
Yayın Tarihi 05 Ara 2019

1) Uydu, Uzayda Dünya’ya düşmeden nasıl asılı kalır?
Uydular; güçlü bir fırlatıcı olan roketler sayesinde uzaya taşınırlar. Yörünge yüksekliklerine göre roketler uyduları belirli hızlar ile yörüngesine bırakır. Dünya atmosferi dışında, uzayda, sürtünme ve yavaşlatıcı etkilerin az olması nedeniyle bu hız korunur. GÖKTÜRK-2 Uydusu yaklaşık 685 km.lik bir irtifada bulunması nedeniyle, yaklaşık 7,5 km/s.lik (27.000 km/s) bir hız ile yörüngesinde dönüşünü tamamlar. Örneğin uydu Türkiye’nin en güneyinden en kuzeyine 80 saniyede gidebilmektedir. Bu yüksek hız nedeniyle uydu, Dünya’nın yer çekimi kuvvetini yenerek yörüngesinde kalır.

2) Uydu Dünya’nın etrafında günde kaç tur döner?
GÖKTÜRK-2 Uydusu günde 14/15 defa Dünya’nın etrafında döner.

3) Uydu aynı yerden ne kadar zamanda görüntü alabilir?
Görüntüsü alınan bir bölgenin tekrar görüntüsünün alınması 2,5 veya 3 gün sonra mümkün olabilmektedir. (+/- 5 derece ile çekebilmek için yaklaşık 11 gün)

4) Canlı video aktarımı var mı?
GÖKTÜRK-2 uydusunun üzerinde elektro-optik kamera mevcut olup, video çekimi yapmamaktadır.

5) Dünya’nın her yerinden görüntü alınabilir mi?
Karasuyu ve hava sahası kısıtlaması olmaksızın Dünya’nın her yerinden görüntü alınabilmektedir.

6) Uydu istenilen yere yönlendirilebilir mi?
Uyduların yörüngesini değiştirmek mümkündür. Ancak bunun için uydular üzerinde yakıt bulunması gerekmektedir. GÖKTÜRK-2 Uydusu üzerinde bulunan yakıtın, sadece yer çekimi ve sürtünme gibi bozuntular neticesinde meydana gelen yörünge hatalarını düzeltmek için kullanılması planlanmaktadır.

7) Uydunun yakıtı ne kadar yeter?
Uydu, yörüngesinde kalabilmek için yakıta ihtiyaç duymamaktadır. Ancak yörünge düzeltmeleri için gerekli olacak yeter miktarda yakıt uyduda bulunmaktadır.

8) Uydu başkaları tarafından kontrol edilebilir mi?
Hayır. Yer istasyonu ile uydu arasında kurulan iletişim şifreli yapılmaktadır. Uydunun başka birileri tarafından kontrol edilmesi olanaksızdır.

9) GÖKTÜRK-2 Uydusu neden GÖKTÜRK-1 Uydusu’ndan önce fırlatılmıştır?
GÖKTÜRK-2 Projesinin daha kısa sürede tamamlanması nedeniyle, GÖKTÜRK-2 Uydusu GÖKTÜRK-1 Uydusu’ndan önce fırlatılmıştır.

10) Uydu Dünya’ya düşer mi?
GÖKTÜRK-2 Uydusunun yörüngesinde herhangi bir düzeltme yapılmadığı varsayılırsa, 2120 senesine kadar uydunun Dünya atmosferine girmesi beklenmemektedir.

11) Uydu ömrü neye göre belirlenir?
Uydunun güç kaynağı, üzerinde bulunan güneş panelleri ve güneş panellerinin şarj ettiği pil bloklarıdır. Cep telefonu pillerinde olduğu gibi uydu pillerinin de bir ömrü bulunmaktadır. Pil ömrü dolduğunda ve güneş panelleri yeter miktarda enerji üretemediğinde uydu enerjisiz kalır. Enerji olmaması durumunda ise uydu yörüngede kalmaya devam eder, fakat kendisiyle iletişim kurulamayacağı için ömrünü tamamlamış sayılır.